SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Töméskészítés
Töméskészítés indikációja – a fogszuvasodás

 

A fogszuvasodás a népességünk szinte minden tagját érintő betegség. Rengeteg tényező együttes hatásából alakul ki, de mégis sokat tehetnénk a megelőzésért. A megelőzés többféleképpen történhet. Tudományosan bizonyított, hogy a fluoridok gátolják a fogszuvasodást, fokozzák a zománc megerősödését és gátolják a baktériumok szaporodását. Fontos, hogy már gyermekeink részesüljenek megfelelő egészségnevelésben, motiválva legyenek, ugyanis a későbbi fogászati problémáikat megelőzhetnénk. Ha időben barázdazárásban részesülnek, akkor megelőzhető, de legalábbis kitolható az első szuvas fog megjelenése.

 

 

A fogszuvasodás a bakteriális végtermékek, savak által történő foganyag-veszteség, ugyanis a sav kioldja az ásványianyagot a fogból. Kialakulásához szükséges a lepedék, azaz plakk. A plakk a fogfelszíneken megtapadó, baktériumokat tartalmazó biofilm. Ha rendszeresen eltávolítjuk mechanikusan fogmosással, akkor nem okoz gondot, de helytelen szájhigiénia esetén a plakk összetétele megváltozik és káros hatással lehet a fogra és környezetére. Főleg a fogak barázdáiban, illetve a szomszédos fogak találkozási pontján keletkezik, ugyanis ezek a területek nem öntisztulók, sőt sokszor lehetetlen a tökéletes tisztántartásuk, például mély barázdák esetében. A baktériumok fő tápláléka a szénhidrát, tehát a helytelen táplálkozás a másik fő okozati tényező.

 

A fogszuvasodás szubjektív tünetei:

  • Hideg vagy meleg étel, ital fogyasztásakor lokalizált fájdalom, érzékenység
  • Édesség fogyasztásakor érzékenység/fájdalom
  • Kellemetlen szájíz
  • A fogak közé gyakran beragad az ételmaradék

 

 

Bár sokszor tünetmentes, ha az fentieket észleli, forduljon fogorvosához!

 

A fogszuvasodás terápiája leggyakrabban töméssel történik. Ennek lényege, hogy a szuvas területek fúróval történő eltávolítása után a fog eredeti formáját helyreállítják tömőanyaggal.

 

 

Esztétikus tömések

Az esztétikai igények növekedésével az ápolt külsőhöz egyre inkább hozzá tartozik a szép, rendezett, ápolt fogazat. Ezt az igényt maximálisan kielégítik a fényre kötő, kompozit (műgyanta) tömőanyagok, ugyanis a foggal megegyező színárnyalatokon belül is széles színskálával rendelkeznek. Rendelőnk olyan tömőanyagokkal dolgozik, mely lehetővé teszi a fog anatómiai elvek szerinti felépítését. Ez azt jelenti, hogy léteznek a zománcnak és dentinnek, tehát a fog különböző rétegeinek megfelelő tömőanyagok az adott fogszínhez, ami azért lényeges, mert a zománc sokkal transzparensebb, átlátszóbb a dentinnél. Ennek köszönhetően olyan hatás érhető el, hogy a tömés szabad szemmel nem is különíthető el a saját foganyagtól, mely az elülső fogak esetében igen fontos szempont.

esztetikus-tomesek

Az esztétikus tömések megjelenésével minimális foganyag feláldozás mellett vált lehetőség a fog funkciójának és esztétikájának helyreállítására. Ennek oka, hogy az esztétikus, fogszínű tömőanyagoknál nem az üreg formája biztosítja a rögzülést, mint a régebben használt amalgámtöméseknél, hanem az úgynevezett adhezív technika. Ennek lényege, hogy a szuvas részek eltávolítása után a fogat a megfelelő anyagokkal előkészítjük, és ehhez köt a tömőanyag. A rétegek megvilágítása után a tömés polírozása történik, így a felszíne is hasonlóan simává, csillogóvá válik a saját fogakhoz.

A tömés széle mentén megindulhat a szuvasodás, amit tökéletes szájhigiéniával meg lehet előzni, és maximalizálni lehet a tömés időtartamát.