SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

  Bejelentkezését fogadjuk:

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
08 – 15
12 – 19
10 – 15
12 – 19
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Szájápolási tanácsadás

A helyes szájhigiénia lépései

A fogmosással célunk a lepedék eltávolítása. Főbb tudnivalók:

 • Általában naponta kétszer elegendő elvégezni, ha helyes technikát alkalmazunk.
 • Lehetőleg ugyanott kezdjük a fogmosást, és a megszokott sorrendben haladjunk körbe. Ez lehetővé teszi, hogy ne felejtsünk ki bizonyos területeket.
 • A fogak minden felszínét meg kell mosni, fogkefével az őrlőfogak három, a metszőfogak két felszíne érhető el. A fogak közötti területekhez kiegészítő termékekre van szükség, mint például a fogköztisztító kefe, illetve a fogselyem. Ezeket elég naponta egyszer használni.

A fogmosás helyes technikája:

 • Kezdjük a jobb felső fogakkal. A fogak külső felszínét félig az ínyre fektetett fogkefével tisztítsuk, de soha nem vízszintes sikáló mozdulatokkal. Körkörös mozdulatokkal haladjunk, próbáljuk az ínyszélből kisöprögetni a lepedéket. Ne szorítsuk túl erősen a fogkefét, inkább finom, kitartó mozdulatokat végezzünk. Kemény sörtéjű fogkefét ne használjunk, mert azzal felsértjük az ínyt, illetve magát a fogat is kikoptathatjuk. Főleg a hatos, hetes fogak területén fokozottabb a fogkőképződés, úgyhogy erre a területre különös figyelmet szenteljünk. Nyelvünkkel teljesen simának kell érezni a teljes fogfelszínt.
 • fogmosas_helyes_technikaja

 • Áttérhetünk a rágófelszínekre. Ezt a területet vízszintes mozdulatokkal alaposan mossuk meg. Fontos, hogy a leghátsó fog leghátsó felszínét ne hagyjuk ki: ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a fogkefe fejét függőlegesen megdöntjük.
 •  

 • A felső fogak belső felszínét szintén körkörös mozdulatokkal, az ínyre fektetve végezzük.
 •  

 • A metszőfogaknak a külső területét vízszintesen tartott fogkefével, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk, de itt sem szabad vízszintesen mosni. A belső felszínüket függőlegesen felemelt fogkefével érhetjük el.
 •  

 • Menjünk végig a bal felső fogakon hasonló módon. Az alsó fogaknál is ugyanezek az alapelvek. A hátsó fogak hátsó felszínét felemelt fogkefével érjük el. Az alsó metszőfogak belső felszínére rakódik le a legtöbb fogkő, úgyhogy alaposan, függőlegesen tartott fogkefével mossuk meg.
 •  

  • Kiegészítésként használhatunk szájvizet, de ez nem helyettesíti a mechanikus fogtisztítást. Az önnek javasolt termékekről kérdezze fogorvos, dentálhigiénikus munkatársainkat!
  • Ha bizonytalanak vagyunk a fogmosási technikánk hatásosságában, szerezzünk be úgynevezett plakkfestő tablettát. Drogériákban, gyógyszertárakban lehet kapni, és ha elrágjuk, a lepedéket megfesti. Ha fogmosás után maradt ilyen terület, melyet megfestett, akkor azokra a területekre kell jobban odafigyelni. Jódérzékenyek jódmentes terméket kérjenek a patikában.
  • Ha kézügyessége nem megfelelő, esetleg még mindig bizonytalan a fogmosási technikájában, és a fogorvosa is javasolja, akkor érdemes beszerezni elektromos fogkefét.
  • A kézi fogkefét és elektromos fogkefefejet is három havonta le kell cserélni. Ennek oka, hogy a baktériumok megtelepszenek ezeken, illetve a sörték is megkopnak ez idő alatt.
  • Fogkrémből – hacsak orvosilag másként indokolt – fluoridtartalmút használjunk, mely segíti a fogszuvasodás megelőzését és gátolja a baktériumok anyagcseréjét.
  • Nyelvünk tisztítása ne a fogkefével történjen. Ennek oka, hogy a nyelvünk hátán másfajta baktériumok élnek és nem szerencsés a különböző flóra átvitele a fogfelszínekre, ínyre. Direkt erre a célra kifejleszett nyelvkaparót használjunk, ami a kellemetlen leheletet is nagymértékben megszünteti.
  • Ha fogmosás közben ínyvérzést tapasztalunk, sokan úgy gondolják, hogy óvatosabban kell fogat mosni. A gyulladást fenntartó lepedék mechanikus eltávolítása legyen a célunk, tehát a szájvizek, fogkrémek önmagukban nem jelentnek megoldást! Keressük fel fogorvosunkat, aki megállapítja, hogy van-e szükség fogkőeltávolításra. Rendelőnkben professzionális szájhigiéniás kezelésben, személyre szabott tanácsadásban részesül.

  Szájápolás fogpótlások esetében

  • Pótlásainkat különös figyelemmel ápoljuk, hidak alatt a Superfloss fogselymet vagy fogköztisztító kefét alkalmazzunk. A koronákat, hidakat a saját foghoz hasonló módon tisztítsuk, ugyanis a korona alatti fogak is alá tudnak szuvasodni, ezért ne hanyagoljuk ápolásukat.
  • Kivehető pótlásokat is alaposan meg kell tisztítani, ugyanis a fogkő nem kíméli azokat sem. Körömkefével vagy erre a célra kifejlesztett protézistisztító kefével dörzsöljük át, amíg csillogó, fényes lesz a felülete. Időnként alkalmazzuk kiegészítésként a protézistisztító tablettát, melyet oldjunk fel egy pohár vízben és áztassuk benne pótlásunkat.

   

  A helyes fogkefe kiválasztása:

  • Közepes vagy lágy sörtéjű kefét válasszunk. A kemény sörtéjű fogkefének nincs alkalmazási területe, nagyobb kárt okozunk vele, mint amekkora haszna van.
  • A fogkefének legyen kis feje, lekerekített sörtékkel rendelkezzen.
  • A gumiszálak, lemezek a lepedéket nem távolítják el hatékonyan, inkább azt az érzetet erősítik fel, hogy alaposan tisztítjuk fogainkat, miközben ez nem biztos hogy z a valóság.
  • A kefe sűrű, tömött szálakkal rendelkezzen.

  Fogköztisztító és fogselyem használata

  • A fogköztisztító kefe egy üvegmosó kémcsőkefére hasonlít, tehát egy drótra vannak körbe felfűzve sörték. Kiválóan alkalmas a fogak közti terület tisztítására, hidak, stégek alatti terület tisztán tartására.
  • Mindig a megfelelő méretű terméket használjuk! Kérdezze fogorvos, dentálhigiénikus munkatársunkat, illetve léteznek szettek minden mérettel, ahol kitapasztalhatjuk a legjobb méretet.

  fogkoztisztitokefe

  • Vezessük be a két fog találkozási pontja alatt a kefét. Ügyeljünk arra, hogy a drót vége ne sértse ínyünket, tehát az ínyre fektetve, rajta elcsúsztatva haladjunk befele. Ha átértünk a túloldalra, kis kefélő mozdulatokkal tisztítsunk ki minden lepedéket. Folyó víz alatt öblítsük le, majd haladjunk végig minden fog között.

  szajapolas_fogpotlasok_eseten2 szajapolas_fogpotlasok_eseten

   

  • Ha először vérzik az ínyünk (és nem azért, mert felsértettük az ínyt), az normális reakció, de ennek idővel el kell múlnia.
  • Fogselymet úgy használjuk, hogy mindkét kezünk középső ujjára tekerjük fel, majd a mutató és hüvelykujjunkkal irányítsuk. Vezessük át a fogak találkozásán, majd fektessük az egyik fogra az íny alá, majd a másik fog alá, óvatosan az ínyet kímélve.

  fogselymezes
  klikk a nagyításhoz

  Plakkfestés

  Fogmosási technikánk javítására fejlesztették ki a plakkfestő készítményeket. A plakk, azaz lepedék a fog felszínén megtapadt baktériumok és a tápanyagukként szolgáló molekulák összessége. Szabad szemmel nehezen különíthető el, mert sárgás-fehér színe beleolvad a fogba. Ezt a problémát küszöbölte ki a plakkfestő tabletta, ugyanis kékre, lilára színezi el a lepedéket, így szabad szemmel is jól látható lesz. Fogmosás után megfesti a fogak felszínén maradt lepedéket, így szabad szemmel is jól látható lesz, hogy hol kellene jobban mosni fogainkat.

   

  Rendelőnkben a szájhigiéniás tanácsadásnak része a plakkfestés. Ezt fogorvos, dentálhigiénikus munkatársunk végzi, és amellett, hogy részletesen megmutatják a kihagyott területeket, személyre szabott tanácsadást is kap, az Önnek javasolt szájápolási termékek ismertetésével, bemutatásával.

   

  plakkfestes

   

  Lehet kapni plakkfestő tablettákat otthoni használatra is. A tablettát fogmosás után kell elrágnunk, majd öblítsük ki vízzel. Fontos, hogy a szokásos módon végezzük a fogmosást, hogy valóban arra derüljön fény, hogy a mindennapok folyamán mely területeken nem vagyunk elég alaposak. Készüljünk fel hogy nyelvünket, nyálkahártyánkat is megfesti, azonban pár óra múlva ez lekopik. Próbáljunk egy kézi tükörből minél több irányból megtekinteni fogainkat, esetleg segítséget kérve másoktól. Gyermekeinknél is alkalmazzuk bátran, ugyanis látványosan lehet motiválni ezáltal őket a helyes fogmosásra.

  plakkfestes2