SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Rögzített fogpótlások
(Korona, Híd, Betét, Héj)
Kivehető fogpótlások
(Részleges lemezes, teljes lemezes)
Implantációs fogpótlások
(Rögzített-csavaros vagy cementezett
Kivehető pattintós, stéges megoldások)

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Rögzített fogpótlások


Rögzített pótlások lehetnek héjak, koronák és hidak, attól függően, hogy milyen célt szolgál a pótlás.

Az elülső fogak elszíneződése, szuvasodása, sérülése miatt gyakran készítünk esztétikai korrekció céljára héjakat. Ilyenkor a fogak elülső, látható felszínét nagyon vékonyan eltávolítjuk, és a lenyomat alapján a technikus kerámiából megmintázza azt a páciens esztétikai igényeinek megfelelően.

A koronát az alábbi esetekben alkalmazzuk:

 • ha a fogban nagy kiterjedésű fogszuvasodás található és töméssel már nem lehet helyreállítani,
 • a fogban lévő nagy tömést vagy betétet el kell távolítani, és a fog koronai részét már nem lehet helyreállítani töméssel,
 • vele született vagy szerzett nagyfokú elszíneződés miatt /pl.: zománcfejlődési hiba, gyökérkezelt fog /
 • gyökérkezelt fogak végleges ellátására

A hidat az alábbi esetekben alkalmazzuk:

 • egy fog hiánya esetén, ha az implantációs fogpótlás készítése nem indokolt
 • több fog hiánya esetén
 • több fog esztétikai korrekciójakor
 • meggyengült stabilitású fogak sínezésére

A fogpótlások fogtechnikai laboratóriumban készülnek el egy lenyomat alapján, amit az előkészített, lecsiszolt fogról, fogakról vesz a fogorvos. A fogak lecsiszolását attól függően, hogy mennyi ép foganyag van és, hogy gyökérkezelt-e a fog vagy sem, megelőzheti csonkfelépítés, csapos műcsonkkal, vagy tömőanyaggal. Korona esetén csak egy fogat kell lecsiszolni, míg híd készítése esetén a hiányt határoló fogakat preparáljuk le. Amíg nem készül el a végleges pótlás, egy ideiglenes fogművel látjuk el a pácienseket. Elkészülte után speciális ragasztóanyaggal rögzítjük a pótlásokat, amelyeket ezután csak a fogorvos tud eltávolítani azok károsodása árán.

Anyagát és a technikai hátterét tekintve sokféle módon készülhetnek a fogművek.

A leggyakrabban használt fogpótlás a fémre égetett kerámia /porcelán/ koronák, ill. hidak. A korona vagy híd váza fémből készül, mely rendkívül erős, rugalmas anyag, ezért a rágófogaknál kifejtett harapási erőnek képes ellenállni. A fémvázra a fogtechnikus az eredeti fogszínnel megegyező több rétegű porcelán réteget éget, ezáltal szép, esztétikus fogpótlást érünk el vele. A kerámia rétegzés előtt meggyőződünk róla, hogy a fémváz megfelelő-e a szájban, ezért ez plusz egy találkozót jelent. Rendelőnkben a fémtartalmú fogpótlások nikkelmentes kobalt-króm ötvözetből készülnek, tehát a nikkelallergia esetén alkalmazható.

Elülső fogaknál készülhetnek tisztán kerámiából is a koronák, ezeket Jacket koronáknak nevezzük. Színe nagyban hasonlít az eredeti fog színéhez. Hátránya, hogy a metszőfogak minden felszínéből több anyagot kell elvenni, sérülékenyebbekké, rövidebb élettartamúakká válhatnak és gyakran gyökérkezelni is kell a fogakat.

Manapság egyre elterjedtebbek az úgynevezett „cirkon”, azaz cirkónium- dioxidból készült koronák. A cirkónium a fémek csoportjába tartozik, egy roppant kemény, szilárd anyag. A cirkónium-oxid egyfajta kerámia, de a hagyományos porcelántól eltérő tulajdonságokkal rendelkezik: megőrizte a cirkónium keménységét, de a fémektől eltérően fehér színe lehetővé tette az esztétikus pótlások előállítását. Előnye a fémekkel szemben, hogy fémallergiásoknál is alkalmazható, esztétikusabb, jobb mechanikus tulajdonságokkal rendelkezik.
fogpotlasok_1

 

A cirkónium-oxid csak egy újfajta eljárással munkálható meg, a CAD/CAM technológia segítségével. A CAD/CAM (Computer Aided Design/ Computer Aided Manufacturing) technológia sokkal pontosabb munkák elkészülését teszi lehetővé, ugyanis a tervezés és kivitelezés is számítógép segítségével történik. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a lenyomat alapján kiöntött mintát a gép egy lézer segítségével digitalizálja, erre egy szoftverrel virtuálisan megtervezhető a korona, amit végül egy számítógép vezérelt frézgép kifarag egy cirkontömbből. A CAD/CAM technológia olyan mikrométeres pontosságú fogművek elkészítését teszi lehetővé, ami számítógép nélkül nem volna lehetséges.

fogpotlasok_2 fogpotlasok_3

A CAD/CAM rendszernél a leggyakrabban használt anyag a cirkónum-oxid, de fémek és műanyag megmunkálására is alkalmas.

fogpotlasok_4 fogpotlasok_5


Készülhet csak a pótlás váza cirkónium-oxidból, majd erre az esztétikai igényeknek megfelelően a fogtechnikus porcelán leplezéssel látja el a vázat. Ezeket a pótlásokat magas esztétikai minőségük miatt az elülső fogak pótlására ajánljuk.

A CAD/CAM-es módszerek közül az egyik legújabb technika, amikor a teljes koronát a frézgép faragja ki a cirkónium-oxid tömbből. Ennek előnye, hogy nem szükséges leplezni, ugyanis főleg a hátsó régióban alkalmazható, ahol a funkció fontosabb az esztétikánál. Ebben az esetben nincs szükség a fémvázas koronáknál, hidaknál alkalmazott vázpróbára, hanem a lenyomat után a már kész korona beragasztható.

A rögzített pótlás elkészülte után a pácienseket a protetikai szájhigiéniás kezelés keretein belül tanítjuk meg a pótlások helyes tisztítására és a megfelelő szájhigiénia fenntartására, mert csak így lehet biztosítani a fogművek maximális élettartamát.

VIDEO:

Ideiglenes koronák és hidak

Ideiglenes koronával és hiddal addig látjuk el a páciensek előkészített fogait, amíg a végleges pótlás el nem készül.

Több funkciója lehet az ideiglenes pótlásnak:

 • Védi a lepreparált csonkot a mechanikai hatásoktól (rágás, hideg, meleg inger). A még élő fogak a korona, híd alá való előkészítés során nagyon érzékennyé válnak a különböző ingerekkel szemben.
 • Biztosítja a megfelelő esztétikát, a páciens nem távozik fogatlanul a rendelőből.
 • Visszaállítja a rágófunkciót.
 • Helyfenntartóként szolgál, így megakadályozza szomszédos fogak bedőlését.
 • Hiányzó fogakat pótolhatjuk a végleges pótlás átadásáig, így előkészítve annak helyét, szokja a páciens az új viszonyokat.
 • Ha egy időben történik egy fog eltávolítása és az esetleges pótláshoz a fogak előkészítése, akkor a húzás helyének a gyógyulási idejére (1-1,5 hónap) ideiglenes pótlást készítünk. Majd amikor az ínyviszonyok már a végleges állapotba kerülnek akkor készítjük el a végleges pótlást.

 

Az ideiglenes fogpótlások kétféleképpen készülhetnek. Egyik esetben a fogorvos a rendelőben készíti el a fogak előkészítése után. Ezt általában rövidebb időszakokra ajánljuk. Másik esetben egy lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el azt, nincsen készen az aktuális kezelés végére, csak a következő alkalomra. Ezt hosszabb kezelési eljárásnál alkalmazzuk, például foghúzások utáni gyógyulási időszakra, vagy harapási magasság korrekció esetén.

Az ideiglenes pótlás mindkét készítési mód esetén fogszínű műanyagból készül. Ez esztétikus, de megközelítően sem olyan szép, mint a végleges pótlás. A formája anatómikus, megegyezik a fog eredeti alakjával, de a felszínének simasága sem tökéletes. Széli záródásuk kevésbé pontos, a fogszuvasodás kialakulása fokozott lehet, de olyan rövid ideig vannak szájban, hogy ez a veszély nem áll fenn.

Ideiglenes ragasztóanyaggal vannak rögzítve a fogakhoz, így könnyen eltávolíthatóak. Időnként előfordul, hogy leesnek ezek a pótlások, a gyengébb rögzítettség miatt, vagy eltörnek használat közben, ilyenkor soron kívül visszaragasztjui őket, vagy készítünk egy újat.

A megfelelő fogmosás az ideiglenes fogpótlások tekintetében is elengedhetetlen!