SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

  Bejelentkezését fogadjuk:

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
08 – 15
12 – 19
10 – 15
12 – 19
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.

 
Professzionális szájhigiéniás kezelés

A fogkő-eltávolítás

A fogkőképződés és a lepedék okai

Fogmosás után azonnal elkezdődik a lepedékképződés a fogainkon. Először a nyál fehérjéi tapadnak meg a fogfelszíneken, majd a szájban normálisan is előforduló baktériumok kötődnek hozzá. Fő táplálékuk a szénhidrát, ezért közismert az a tény, hogy a cukor ártalmas a fogaknak. A fognyakon – az ínyhez közel – kezdődik ez a folyamat, ezen kívül a fogak között, illetve a fogak rágófelszíni barázdáiban. Idővel a lepedék a nyálban található ásványi anyagok hatására elmeszesedik, fogkő képződik, mely szintén tartalmaz baktériumokat. A fogkőképződés függ a nyálösszetételtől is, ami egyénileg változik. A fogkő legnagyobb mennyiségben a nyálmirigyek kivezetőcsöveinél alakul ki, amely területek az alsó metszőfogak belső felszíne, illetve a felső őrlőfogak külső felszíne.

A lepedék (plakk) és a fogkő irritálja az ínyt, mely gyulladással reagál: vöröses árnyalatú lesz, fogmosáskor vagy fogselymezéskor vérzik. Az ínygyulladás helyes terápiája és megelőzése a lepedék mechanikus eltávolítása fogmosással, illetve a fogkő professzionális eltávolítása, ami a fogorvos által történik ultrahangos depurátorral. Ha ez nem történik meg kellő rendszerességgel és megfelelő technikával, kialakul az ínygyulladás. Az ínygyulladást csak és kizárólag a lepedék és fogkő eltávolítása szünteti meg, ha a továbbiakban tökéletes szájhigiénia áll fent. Mivel a fogkő a lepedékből alakul ki, a fogkőleszedés gyakoriságát a jó szájhigiénia kialakításával tudjuk ritkítani, de félévente javasolt megismételni.

Ha az íny feletti fogkő hosszabb ideig nincs eltávolítva, a fellazult, gyulladt íny eltávolodik a fogtól, úgynevezett tasakok jönnek létre. Ebbe „belenő” az íny feletti fogkő, és egyre mélyebbre terjed. A folyamat idővel a csontot is elérheti, ami csontpusztuláshoz vezethet. Ezt nevezzük fogágybetegségnek (parodontitis), mely a fog tartószöveteinek elvesztéséhez vezethet, idővel a fogak mozgathatóvá válnak, elvándorolnak helyükről. Végül annyira súlyossá válhat a folyamat, hogy a fogak is elvesztésre kerülhetnek. A fogágybetegség számos tényezőre vezethető vissza, de lepedék és fogkő nélkül nem alakul ki, ezért a legfontosabb a megelőzése a helyes szájhigiéniával és rendszeres fogkőeltávolítással.

 

 

A fogkő eltávolítása

A fogkőeltávolítás tehát bizonyos rendszerességgel mindenkinél szükséges. Rendelőnkben a szájhigiénés kezelés magába foglalja az ultrahangos depurátorral végzett fogkőeltávolítást, illetve a fogak polírozását. A fogak közül, az íny alatti területekről csak kézi műszerekkel lehetséges maradéktalanul eltávolítani a fogkövet. A fogkőeltávolítást a fogak polírozása követi, ugyanis a sima fogfelületeken nehezebben tapad meg a lepedék.