SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Implantátum behelyezése


 

A fogászati implantátumok gyakorlatilag az eltávolított, vagy eltávolításra kerülő foggyökerek helyére a csontba ültethető, műfogak megtartására képes, gyakorlatilag mű foggyökerek. A fogászati implantátumok alapvető feladata a fogművek (foghiány visszapótlására szolgáló, fogtechnikus által készített, szájba helyezhető műfogak, fogpótlások) rögzítése. Ehhez viszont először az implantátum és az azt körülvevő csont összegyógyulása, csontosodása szükséges. Ez a gyógyulás a csontosodási idő alatt történik meg.

Mindenféle foghiány esetén lehetséges az implantáció, amikor a rágófunkció megtartására, visszaadására, valamint esztétikai célból fogpótlás készítése javasolt. Így egy vagy több, de akár mindegyik – valamilyen okból – elvesztett fog pótlásakor, gondolnunk kell az implantátum beültetésére.

Implantátumok, műfoggyökerek beültetésével egy vagy néhány fog hiánya esetén elkerülhető a szomszédos fogak lecsiszolása, és az ezzel történő hagyományos híd készítése, mert a beültetett implantátum(ok)ra külön-külön korona készíthető a foghiány melletti fogak érintése nélkül.

implantacios_1

Teljesen fogatlan, vagyis csak protézist viselők esetén pedig, a laza, lötyögő fogsor megerősítését, stabilitásának nagymértékű növelését lehet elérni már néhány (2-4) implantátum behelyezésével is.

implantacios_2

Ennél több implantátum beültetésével (6-10), már implantátumokon rögzülő fix fogmű – körhíd – készíthető, sőt a lesorvadt foggerincet, ínyt, beesett ajkakat kiemelő, alátámasztó, száj körüli ráncokat kisimító speciális, szájból eltávolítható híd is.

További érvek, előnyök az implantáció mellett

Megfelelő szájhigiéniai ápolás mellett:

 • Megjelenésében, és használhatóságban a legközelebb állnak a természetes fogakhoz.
 • Függetlenül a pótolt fogak számától tökéletesen harmonizálnak a szájüreggel, vagy a maradék fogakkal.
 • Nem kell a pótlás készítése miatt a szomszédos ép fogakat lecsiszolni.
 • Kivehető, gyenge kapcsolódású pótlás helyett rögzített, erősebben kapcsolódó pótlás készíthető.
 • Megállítja a fogatlan állcsontrész sorvadását.
 • Az implantációs fogpótlás a természetes fogakhoz nagyon hasonló mind a rágásban, a beszédben és esztétikai megjelenésében is.
 • Fogsort viselőknél már néhány implantátum is szilárd alapot biztosít régi fogsorának, így kis átalakítással maximális rögzítettség érhető el.

A fogászati implantátumok alapanyaga nagy tisztaságú ötvözetlen, orvosi minőségű, szervezetbarát titán. Az implantátumok felszíne olyan kialakítású, mely elősegíti a csonttal történő kapcsolat kialakulását és stabil rögzítést eredményezve képes a rágóterhelés elviselésére. Tiszta, ötvözőanyag-mentes titánnal szembeni allergiát a szakirodalom még nem írt le, implantáció kapcsán daganatos elfajulást sem találtak. A titán nem oldódik, helyes műtéti technika és rendszeres szájápolás mellett élethosszig szolgálhat.

A legfontosabb kockázatnövelő tényezők, amelyeket a beavatkozás előtt egyénileg mérlegelni kell:

 • Nem megfelelő szájhigiénia
 • Dohányzás
 • Vérképzési vagy súlyos véralvadási zavarok
 • Súlyosabb fokú, nem karbantartott cukorbetegség
 • Nem befejezett állcsontnövekedés (18 év alatt)
 • Keringési zavarok
 • Daganatos megbetegedések
 • Csontritkulásos betegségek
 • Autoimmun betegségek
 • Nagyfokú harapási eltérés
 • Alkoholizmus, droghasználat

Fontos a csont minősége és mennyisége, illetve azoknak a jellemző területeknek a közelsége, amit nem szabad érinteni (idegfonatok, légtartó üregek, stb.). Amennyiben a foghiány területén nincs elég mennyiségű és minőségű csont, akkor az orvos csontpótlási eljárással pótolhatja azt. Ez természetesen több anyagi ráfordítást és esetleg több lépésben történő műtéti eljárást igényelhet.

Az egészséges szervezet számára egy implantátum beültetése nem jelent nagyobb megterhelést, mint egy egyszerű foghúzás, mely általában helyi érzéstelenítésben történik, de van mód szedációra, altatásra is.

Elegendő csontmennyiség esetén az implantáció a beültetendő implantátumok számától és helyétől (egy vagy mindkét állcsonton, egy oldalon, vagy mindkét oldalon stb.) függően kb. 20 perctől több órát, vehet igénybe. A beültetés során a sebész szabaddá teszi a csontot, fúrók segítségével elkészíti az implantátum befogadását a csontban. A beültetett implantátum és csont felett általában az ínyt varratokkal egyesíti melyeket, a beavatkozást követő 7- 14. napon távolít el.

Azokban az esetekben, ahol a seb összevarrása nem, vagy csak részben történik meg, ott

 • Vagy azonnali funkcióba, terhelésre kerül az implantátum a fején keresztül (pl. fogsorrögzítő egyrészes implantátumok esetén).
 • Vagy a nagyon jó műtét alatti stabilitással rendelkező implantátumra azonnal ideiglenes korona készíthető, és néhány esetben.
 • Az implantátumok belső csavarmenetébe az ínyből kilátszó ínygyógyító csavar kerül, ami terhelés nélkül marad a szájban a gyógyulási idő alatt. Ebben az esetben a csontos gyógyulással együtt történik az íny gyógyítása is, már végleges koronának megfelelően. A beültetett implantátumok helyzetét a műtétet követően röntgenfelvétellel ellenőrzik.

Csontosodási folyamat

Az az idő, mely alatt implantátumok beültetése után a csont hozzánő, ránő az implantátum felületéhez és végül teljesen stabil rögzülést eredményez. Csontpótlások esetén a saját és beültetett csont közötti stabil kapcsolat kialakulását jelenti. Ez az idő 3-6 hónap közötti időintervallumra esik függően az implantátum helyétől, a rendelkezésre álló csont minőségétől és magától a műtéti technikától is.

A csontosodási folyamat alatt a foghiányokat az esetek többségében, valamilyen típusú ideiglenes fogpótlással látják el.

A csontosodási folyamatot alap esetben röntgenfelvétellel, néha néhány kiegészítő vizsgálattal lehet ellenőrizni.