SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Rögzített fogpótlások
(Korona, Híd, Betét, Héj)
Kivehető fogpótlások
(Részleges lemezes, teljes lemezes)
Implantációs fogpótlások
(Rögzített-csavaros vagy cementezett
Kivehető pattintós, stéges megoldások)

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Implantációs fogpótlások


(Rögzített-csavaros vagy cementezett , Kivehető pattintós, stéges megoldások)

A fogászati implantátumok gyakorlatilag az eltávolított, vagy eltávolításra kerülő foggyökerek helyére a csontba ültethető, műfogak megtartására képes, gyakorlatilag mű foggyökerek. A fogászati implantátumok alapvető feladata a fogművek (foghiány visszapótlására szolgáló, fogtechnikus által készített, szájba helyezhető műfogak, fogpótlások) rögzítése. Ehhez viszont először az implantátum és az azt körülvevő csont összegyógyulása, csontosodása szükséges. Ez a gyógyulás a csontosodási idő alatt történik meg.

Mindenféle foghiány esetén lehetséges az implantáció, amikor a rágófunkció megtartására, visszaadására, valamint esztétikai célból fogpótlás készítése javasolt. Így egy vagy több, de akár mindegyik – valamilyen okból – elvesztett fog pótlásakor, gondolnunk kell az implantátum beültetésére.

Implantátumok, műfoggyökerek beültetésével egy vagy néhány fog hiánya esetén elkerülhető a szomszédos fogak lecsiszolása, és az ezzel történő hagyományos híd készítése, mert a beültetett implantátum(ok)ra külön-külön korona készíthető a foghiány melletti fogak érintése nélkül.

implantacios_1

Teljesen fogatlan, vagyis csak protézist viselők esetén pedig, a laza, lötyögő fogsor megerősítését, stabilitásának nagymértékű növelését lehet elérni már néhány (2-4) implantátum behelyezésével is.

implantacios_2

Ennél több implantátum beültetésével (6-10), már implantátumokon rögzülő fix fogmű – körhíd – készíthető, sőt a lesorvadt foggerincet, ínyt, beesett ajkakat kiemelő, alátámasztó, száj körüli ráncokat kisimító speciális, szájból eltávolítható híd is.

Az implantáció alkalmazási területe

Egy fog hiánya

implantacios_3

Baleset, sérülés, szuvasodás, vagy fogágybetegség következtében alakulhat ki egyetlen fog hiánya. Ez a foghiány hagyományosan hídkészítéssel, vagyis a szomszédos fogak lecsiszolásával oldható meg.

Az implantátum foghiány helyére történő beültetésével a szomszédos fogak megkímélhetőek. Csupán egy technikus által készített korona elégséges a hagyományos három helyett. Hiszen a hagyományos eljárással a szomszédos fogak lecsiszolása és koronázása eredményezi a hiánypótló híd készítését. Különösen a frontfogak területén a fémmentes: teljes kerámiából, vagy cirkon vázra készített koronák nyújtják a legkiválóbb esztétikai eredményt.

Több fog hiánya a fogsorban

implantacios_4

Előfordul több egymás melletti fog csoportos hiánya a fogíven belül, vagy a fogív végén. A beültetett műgyökerek (implantátumok) tartópillérként szolgálnak a rögzíthető fogpótlás – implantátumos híd – elkészítéséhez. Ebben az esetben is elsődleges szempont a hagyományos módszerrel szemben, a szomszédos fogak lecsiszolástól való megkímélése, a kivehető pótlás elkerülése és a kiváló esztétikai, funkcionális eredmény elérése. Az eljárás különösen fontos a fogív utolsó rágófogainak hiánya esetében, amikor hagyományos módszerekkel csak kivehető részleges fogpótlással oldható meg a probléma, mely nem ideális a mindennapi viselés szempontjából.

Teljes fogatlanság

implantacios_5

Implantátumok beültetésével visszanyerheti teljes fogatlanság esetén is egészséges mosolyát, önbizalmát! Így az alsó vagy felső fogak teljes hiánya sem jelenti azt, hogy a mindennapokban lazán illeszkedő, lötyögő, a szájból mindennapi körülmények és használat (ásítás, tüsszentés, örömteli hirtelen felkiáltás, evés) során könnyen kimozduló hagyományos fogpótlást kell viselnie. Implantációs fogpótlással az anatómiai viszonyoktól, igényektől, és a beültetett implantátumok számától függően a fogsor jelentősen stabilizálható, vagy akár teljes fogívet, beesett ajkakat kiemelő, pótló rögzített, vagy szájból eltávolítható hídpótlás is készíthető.

Az implantációs fogpótlások lehetnek rögzítettek, ami azt jelenti, hogy átadás után a páciens nem tudja eltávolítani, és léteznek kivehető implantátumos pótlások. A rögzítettek további két csoportba oszthatók, a cementezett és csavarozott pótlásokra. A cementezett a hagyományos koronákhoz, hidakhoz hasonlóan átadáskor történő becementezésük után nem távolítható el. A csavarozott fogpótlások, ahogy a neve is mutatja, átmenő csavarral rögzülnek az implantátumhoz. Ezt a pótlásféleséget csak a fogorvosunk tudja eltávolítani. Ennek előnye, hogy félévente professzionálisan áttisztítják a hidat és az implantátum környezetét. A csavaros pótlásokhoz tartoznak a csavaros koronák, hidak és hídprotézisek. A hídprotézisek vegyítik a kivehető és rögzített pótlások előnyeit: pótolják a sorvadt csontot, ínyt, esztétikailag kielégítő módon, de csavaros rögzülése miatt nem eltávolítható a páciensek által. A kivehető pótlások azért előnyösek, mert a teljes lemezes fogpótlásokhoz képest a rögzítettséget a sokszorosára növelik, már 2 implantátum behelyezésével is. Ilyen pótlásokhoz tartoznak a stéges, gömbretenciós megoldások. A stég az implantátumokat összekötő fém rúd, melyre rápattan a kivehető pótlás. Főleg alsó állcsontra készülnek ilyen pótlások, ugyanis a hagyományos kivehetőhöz képest sokkal jobb rögzítettséget tud produkálni. A gömbretenciós, pattintós pótlások patentszerűen rögzülnek az implantátumba beépülő gömbre.

A megfelelő pótlásféleség kiválasztása sok tényezőtől függ. Egyik ilyen az implantátumok száma, megfelelő számú implantátumra már készülhetnek rögzített pótlások, ami a leginkább hasonlít az eredeti állapotra.

Mennyi ideig tartósak az implantátumok?

Elvileg korlátlan ideig, ami azonban függ:

  • Az implantátum minőségétől és anyagától
  • A beépítő orvos munkájától, szakmai tudásától és műtéti felszereltségétől
  • A fogpótlást elkészítő fogorvos és technikus szakmai felkészültségétől
  • A fogtechnika fejlődéssel lépést tartó műszerezettségétől

…és végül, de nem utolsó sorban:

  • A páciens öngondoskodásától, vagyis az implantátumos fogpótlás otthoni rendszeres ápolásától és a rendszeres kontrolok betartásától!