SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
GyökérkezelésA gyökérkezelés a saját fog megtartását szolgáló kezelés, ami azt jelenti, hogy a fog vitalitásának elvesztése ellenére – magyarul, ha elhal a fog, akkor sem kell eltávolítani. Ennek előnye, hogy akár évekig-évtizedekig funkcionálhat, így elkerülhető vagy hosszú időre kitolódik a fog pótlása híddal vagy implantátummal.

A gyökérkezelés okai

Sok esetben olyan mély lehet a fogszuvasodás, hogy a fertőzés már elérte a fog vérellátását biztosító fogbélüreget (pulpakamrát). A fogbélgyulladás erős fájdalommal jelentkezik, mely hidegre, de spontán is rohamokban jelentkezik és éjszaka fokozódik. Ez tarthat egy-két hétig, majd a fog védekezése „feladja” a küzdelmet és elhal a fog. Ez lehet fájdalommentes, de a szervezet számára gócot jelent, ugyanis a baktériumok elszaporodnak a fogbélkamrában és folyamatosan ürülnek a vérkeringés révén a szervezet többi részébe. Az elhalt fogak ezen kívül azért okoznak gondot, mert a gyökércsúcson keresztül kijutnak a csontba, ahol a szervezet gyulladással reagál, a páciens ráharapási érzékenységet, tompa fájdalmat, duzzanatot érez. Ez előbb-utóbb bekövetkezik az elhalt fogak esetében, tehát érdemes idejében orvosolni a problémát.

Gyökérkezelés indikációja:

· Fogbélgyulladás

· Gyökércsúcs körüli gyulladás

· Elhalt fog (lehet tünetmentes)

· Bizonyos fogpótlások esetében, a fog tengelyéből adódóan a fogbélüreg megnyílik (teleszkóp, korona)

 

A gyökérkezelés lényege élő – fogbélgyulladás esetén -, illetve elhalt fogak esetében hasonló módon történik. Lényege, hogy a fogbélüreget és gyökércsatornákat kitisztítjuk, feltágítjuk, és egészen a gyökércsúcsig letömjük. Élő fog esetében a fog vérellátását és beidegzését megszüntetjük, így az intenzív fájdalomtól megszabadítjuk Önt. Elhalt fog esetében is már az első kezeléstől csökken a fájdalom és duzzanat, ugyanis fertőtlenítjük, lecsökkentjük a csíraszámot a gyökércsatornákban, ami a gyulladás enyhüléséhez, majd optimálisan a felszámolásához vezet. Sok esetben nem lehet rögtön véglegesen letömni a gyökeret, ezért ideiglenes gyógyszeres tömést helyezünk bele, mely elősegíti a gyógyulást, gátolja a baktériumok elszaporodását.

gyokerkezeles

 

 

A végleges gyökértömés feladata, hogy kitöltse és hermetikusan lezárja a gyökércsatornát minden irányból: hézagmentesen zárjon a gyökércsúcson, az oldalán és a gyökércsúcs bemenetnél is. Röntgenfelvételen tudjuk ellenőrizni az elvégzett gyökértömést.

 

A gyökérkezelést követően a fog érzékeny lehet ráharapásra, de ez néhány napon belül megszűnik. Ha gyulladás volt a fog gyökerén, szükséges a fog visszakontrollálása félévente, így lehet követni a gyulladás megszűnését.

 

A fog végleges ellátása több módon történhet. A megmaradt foganyag mennyisége határozza meg a választandó eljárást, ugyanis minél kevesebb marad meg, annál törékenyebb a fog. Gyökérkezelt fogak zömében nagy töméssel rendelkeztek korábban, így már e kezelést megelőzően sok foganyag hiányzott. A gyökércsatornák korrekt feltárásához általában még további fúrás szükséges, így az esetek többségében a tömés önmagában nem elég tartós, nem rendelkezik megfelelő ellenálló képességgel. Ezért vagy betétet alkalmazunk (lásd betét), vagy gyökércsap és korona kombinációját. A gyökércsap a fog gyökerébe nyúló, általában fémből, műgyantából vagy cirkóniumból készült csap, mely a koronát a gyökérben elhorgonyozza, így erősebb tartást biztosít a fognak.