SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Frenulektomia


Frenulumoknak hívjuk azokat a nyálkahártya kettőzeteket, amik összekötik az ajak és az orca nyálkahártyáját az ínnyel. Másként ajak és orcaféknek nevezzük őket. Általában nem okoznak problémát, de egyes esetekben eltávolításuk, átvágásuk válhat szükségessé, ez a beavatkozás a frenulektómia.

 

Nagyon erős frenulomok jelenlétekor az ajak és orca mozgása során azok is elmozdulnak, így a kivehető protézis stabilitásvesztését okozhatják. Ennek a megszüntetésére, és a fogpótlás ideális hordási feltételeinek megteremtésére szoktuk ajánlani ezt a műtétet.

 

Másik indikációs terület a gyerekfogászatban van jelen. A felső ajakfék rostjai a felső nagymetszők között „gyökereznek”. Ha nagyon erősek, vagy ha nagyon közel tapadnak a ezek a rostok a fogakhoz, akkor képesek elnyomni a fogakat, és így egy rés keletkezik a két fog között. Ez esztétikai és logopédiai problémát is okozhat. Ha ez a beavatkozás még a maradó fogak előtörése előtt megtörténik akkor kiegészítő kezelésként nincsen szükség fogszabályozásra, ám későbbi időszakban igen. Sebészi beavatkozás nélkül ebben az esetben a fogszabályozó kezelés nem jelent végleges megoldást.

 

A frenulektómiát minden esetben helyi érzéstelenítésben végezzük, majd átvágjuk a nyálkahártyakettőzetet, vagy az egész rostrendszerét kiírtjuk az ínyből. Ha varratok behelyezésére kerül sor, akkor azokat a műtétet követő 7-10 napon belül eltávolítjuk.

 

frenulektomia