SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

  Bejelentkezését fogadjuk:

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
08 – 15
12 – 19
10 – 15
12 – 19
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Fogágybetegség kezelése

A fogágy a fog tartószöveteit foglalja magába, tehát a fogat körülvevő csontot, a felfüggesztő rostrendszert, a fog felületén található cementet és az ínyet. A fogágybetegság (parodontitis, fogínysorvadás) népességünk nagy százalékát érinti úgy, hogy többségük nincs tudatában betegsége meglétének. A fogat tartó szövetek gyulladása sok tényezőre vezethető vissza, melyek egy része genetikailag öröklődik, azonban a fogakon lepedék, illetve fogkő minden esetben megtalálható.

 

fogagy_1

 

A betegség tünetei a következők:

  • Kellemetlen szájszag
  • A fogak elvándorolnak helyükről
  • A fogak mozognak
  • Az íny fogmosáskor vérzik
  • Esetenként fájdalom
  • Ínyvisszahúzódás, a fog gyökere kilátszik
  • Az íny duzzadt, vörös színű

 

 

A fogágybetegség nemcsak az ínyt érinti, hanem a fogat tartó csontot is, mely a gyulladás következtében fokozatosan lebomlik. Így gyengül meg a fog stabilitása, amely előbb-utóbb a fog elvesztéséhez vezethet. Úgynevezett tasakok keletkeznek, melyet a gyulladt, fellazult íny és a fog között található fogkő tart fent és súlyosbít, amely a tasakok mélyüléséhez vezet.

fogagy_2

Tasakmérés regisztrálás

 

A kezeléshez szükséges felmérni a kiindulási helyzetet, ami a tasakméréssel történik. Ez azt jelenti, hogy minden fog mellett egy speciális mérőműszerrel megmérjük milliméterben az úgynevezett tapadásveszteséget, ami azt mutatja, hogy a csont mennyire szívódott fel. Ennek jelentősége, hogy a tasakmélység változásával követhető a betegség előrehaladása vagy gyógyulása. Rendelőnkben elektronikus úton regisztrálva az Ön számára is érthető módon tudjuk szemléltetni a folyamatot.

Kürettálás

 

A betegséget visszafordítani nem lehet, tehát az eredeti állapot sosem fog visszatérni, de a csontveszteséget megállítani és a gyulladást felszámolni lehetséges! Ehhez elengedhetetlen a páciens motivációja, ugyanis csak tökéletes szájhigiéniával lehet fenntartani a lepedékmentes állapotot. A kezeléshez hozzátartozik az íny feletti és íny alatti fogkő eltávolítása. Az íny feletti fogkő elsősorban ultrahangos depurátorral történik. Ha ez megtörtént, szükség van az íny alatti fogkő eltávolítására is, mely főként kézi műszerekkel történik, ezt nevezzük kürettálásnak. Minden tasak gócot jelent, tehát nemcsak a szájüregi egészségünket szolgálja a kezelés, ugyanis a test különböző részén fenntarthat bizonyos betegségeket is.

 

Tasakok kezelése

 

A szájüreg normál esetben rengeteg fajta baktériumot tartalmaz, melyek egyensúlyi állapotban vannak. A fogágybetegek szájüregére jellemző egy olyan bakteriális összetétel, melyben megbomlik a flóra, a tasakok mélyülésével pedig egyre jobban elszaporodnak a „rossz” baktériumok. Ennek kiirtása az egyik célunk a betegség gyógyítása során. A tasakok mechanikai tisztítása után kémiailag is csökkentjük a csíraszámot, speciális tasakkezelő folyadékokkal. Ez fertőtleníti a tasakot, gátolja a lepedék újraképződést.

 

Mozgó fogak sínezése

 

A mozgó fogak a gyulladás felszámolásával megerősödhetnek, de bizonyos esetekben szükség lehet a sínnel való megerősítésük. A sínezésnek célja, hogy a terhelést eloszlassa a fogak között, ami többféleképpen történik. A fogak összeköthetők fényre kötő anyaggal, melyet egy erős rostszál erősít meg, de akár a végleges pótlás, például híd is sínező hatással van a fogakra. Fontos, hogy a sín ne gátolja a páciens szájhigiéniás rutinjának hatékonyságát, tehát sima felszínű, a parodontális elveknek megfelelő, jó széli záródású, könnyen tisztítható legyen.

A legfontosabb, amit Ön tehet, az a betegség megelőzése, ami a helyes és teljeskörű szájápolás elsajátítását foglalja magában. Fontos tehát a rendszeres professzionális szájhigiéniás kezelés (fogkőeltávolítás), illetve a helyes fogmosási technika mellett a fogközök rendszeres ápolása. Kiegészítésként használhat szájvizet, mely csökkenti a csíraszámot. A dohányzás az egyik legfontosabb rizikófaktor a betegség kialakulásában. Amíg fennáll e káros szokása, a gyógyulás esélye minimális!