SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Esztétikus restaurációk
 

Héj

Az elülső fogak elszíneződése, szuvasodása, sérülése miatt gyakran készítünk esztétikai korrekció céljára héjakat. Ilyenkor a fogak elülső, látható felszínét nagyon vékonyan eltávolítjuk, és a lenyomat alapján a technikus kerámiából megmintázza azt a páciens esztétikai igényeinek megfelelően. Ez főként esztétikai célú beavatkozás, és a mai társadalomban egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű kezelések iránt.

 

Fémmentes betétek (inlay, onlay)

A betétet abban az esetben ajánljuk a páciensnek, amikor a fog nagy hányada hiányzik, és a tömőanyagok zsugorodási tulajdonságát tekintve, nem lehetne kivitelezni a fog alakjának tökéletes helyreállítását. Előnyös tulajdonságuk, hogy képesek az eredeti fog alakját, csücsök-barázda rendszerét, színét, esztétikáját visszaadni a fizikai tulajdonságok romlása nélkül. A betét rendelői lenyomat alapján, fogtechnikus által készül, ezért több üléses kezelést igényel. Két kezelés között a kezelt fogat ideiglenes töméssel látjuk el.

Inlay és onlay betét között csak méretbeli eltérés van, az onlay a nagyobb kiterjedésű.

A betét készülhet aranyból, arany és porcelán kombinációjából, porcelánnal leplezett allergiamentes fémötvözetből, üvegszállal erősített, műgyanta alapú anyagból, illetve tiszta porcelánból. Az arany esztétikai szempontból nem, de funkcionalitását tekintve a legjobb anyag. Az arany betét széleit leheletvékonyan lehet kidolgozni, ezért nem kell ép foganyagot feláldozni, ugyanakkor a széli záródás tökéletes. A porcelán betét minden szintű esztétikai igényt kielégít. Alkalmazásával tökéletesen visszaadja az eredeti fog színét, anatómiáját, miközben beleolvad környezetébe. Az üvegszállal erősített, műgyanta alapú anyag nagyon hasonlít az esztétikus tömésekhez használt anyagokhoz, de mechanikai tulajdonságai jobbak, esztétikája tökéletes.

A betétek széle mentén, még tökéletes záródási vonal esetén is elindulhat a fogszuvasodás, ezért a megfelelő szájhigiéniát és fogtisztítást igényelnek ezek a pótlások is.

 

Esztétikus korona

Az esztétikus pótlások legújabb generációját alkotják a „cirkon”, azaz cirkónium- dioxidból készült koronák. A cirkónium a fémek csoportjába tartozik, egy roppant kemény, szilárd anyag. A cirkónium oxidja egyfajta kerámia, de a hagyományos porcelántól eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. Az oxid megőrizte a cirkónium keménységét, de a fémektől eltérően fehér színe lehetővé tette az esztétikus pótlások előállítását. Előnye a fémekkel szemben, hogy fémallergiásoknál is alkalmazható, esztétikusabb, jobb mechanikus tulajdonságokkal rendelkezik.

A cirkónium-oxid csak egy újfajta eljárással munkálható meg, a CAD/CAM technológia segítségével. A CAD/CAM (Computer Aided Design/ Computer Aided Manufacturing) technológia sokkal pontosabb munkák elkészülését teszi lehetővé, ugyanis a tervezés és kivitelezés is számítógép segítségével történik. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a lenyomat alapján kiöntött mintát a gép egy lézer segítségével digitalizálja, erre egy szoftverrel virtuálisan megtervezhető a korona, amit végül egy számítógép által vezérelt frézgép kifarag egy cirkontömbből. A CAD/CAM technológia olyan mikrométeres pontosságú fogművek elkészítését teszi lehetővé, ami számítógép nélkül nem volna lehetséges.

Az elülső fogakra a leplezett cirkónium pótlásokat ajánljuk, melynél a pótlás váza cirkónium-oxidból készül (CAD/CAM tehnológiával) , melyet a fogtechnikus egy porcelán réteggel látja el a vázat. Igen magas esztétikai hatás érhető el.