SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Barázdazárás

 

 

Az őrlőfogaink rágófelszínén csücskök és barázdák találhatók. A barázdák alakja, mélysége egyénenként változhat, lehet sekély, mély, kanyargós lefutású. A mély barázda a fog tisztíthatóságának szempontjából hátrányos, ugyanis gyakran semmilyen eszközzel nem tudunk alaposan bejutni és tisztán tartani. Az ilyen jellegű fogak előbb vagy utóbb szuvasodásnak indulnak meg, ugyanis a lepedék és baktériumok könnyen, zavartalanul tapadnak meg ezen a területen.

barazdazaras

 

Az ilyen jellegű fogaknál a legjobb, ha prevenciós tevékenységekkel megelőzzük a szuvasodást.. Barázdazárást frissen (fél éven belül) előtört tej- és maradó fogaknál javasoljuk, ilyenkor még nagy valószínűséggel nem indul meg a fogszuvasodás. Az első nagyőrlő fogak /6-os fog/ megjelenése 5-6 éves kor közé tehető, 9-10 éves korban első-második kisőrlő /4-5-ös fog/, 11-14 éves kor között a második nagyőrlő /7-es fog/ jelenik meg, célszerű ezekben az időpontokban elvégezni a barázdák lezárását.

 

A barázdazárás célja a mély, nehezen tisztítható barázdák feltöltése egy speciális védőanyaggal, ami kötése után egy sima, sekély, tisztítható felszínt hoz létre. Fontos, hogy az előtörés után maximum fél évvel végezhető el, ennél hosszabb időn túl a baktériumok már megtelepedtek annyira, hogy kockázatos lenne a lezárásuk. Az ilyen esetekben a kiterjesztett barázdazárást alkalmazhatunk, amikor az elszíneződött, kezdődő szuvasodásnak megindult fogat feltárják fúróval, kitisztítják, majd lezárják.

 

Fájdalommentes beavatkozás, ha üregalakításra kerül sor, az olyan felszínes, hogy általában nem igényel érzéstelenítést. A fogak megtisztítása után, egy speciálisan erre a célra kialakított, hígan folyó anyaggal töltjük fel, fedjük be a rágófelszíneket. Ezt követően megvilágításra kerül az anyag, ami ezáltal megköt. A kezelés végén elvégezzük a megfelelő magasságkorrekciót. Rövid beavatkozás (10-15 perc foganként), de az időtartamot befolyásolja a gyermek együttműködése is.

 

Az ellátott fogakat könnyebb tisztítani, mert a nehezen elérhető és tisztítható felszíneket megszüntetjük, ám a tökéletes szájhigiéniát ugyanúgy megköveteli.