SZOLGÁLTATÁSAINK

Teljeskörű állapotfelmérés

Szájhigiéniai kezelések

Esztétikai kezelések

Fogmegtartó kezelések

Gyermekfogászat

Fogpótlások

Lágyrészsebészet

Csontsebészet

Implantációs sebészet

Fogágybetegség kezelése

Soft laser kezelés

Arckozmetikai kezelések

Kiegészítő kezelések


VARGA DENT FOGÁSZAT
Tel: (1) 386-2031
Fax: (1) 381-0098

 

H:
K:
Sz:
Cs:
P:
10 – 15
12 – 20
08 – 14
10 – 20
08 – 12

1117 Budapest,
Karinthy Frigyes út 5. I./14.


 
Arcüregzárás
 Az arcüreg, vagy más néven szinusz, a felső állcsontban, a fogak fölött helyezkedik el mindkét oldalon. Ez egy levegővel teli üreg, amely nagyrészt kitölti az egész csontot, az orrüreg felé nyitott. Leggyakrabban felső fogak eltávolításakor van esély arra, hogy megnyílik a szinusz, illetve különböző felső állcsontot érintő sebészi beavatkozások során (például cisztaműtétek). Ez nem számít műhibának, még a legkörültekintőbb kezelés, legprecízebb technika esetén is előfordulhat, mivel gyakran a szinusz ürege leterjed a fogak gyökere közé, vagy a gyökerek benne vannak magában az üregben. A röntgenfelvétel alapján legtöbbször számítani tudunk rá.

Az arcüreg megnyílását az úgynevezett orrfúvási próbával ellenőrizzük, amikor a páciens befogott orr mellett levegőt présel az orrába. Ha megnyílt a szinusz, és kapcsolat jött létre az orrüreg és arcüreg között, akkor sípoló hangot lehet hallani a fogeltávolítás helyéről, vagy buborékozik a seb. Ha pozitív a próba, tehát megnyílt az arcüreg, akkor azt azonnal kell zárni sebészileg.

A szinusz-zárása során a kihúzott fog helyénél bemetszéseket ejtünk az ínyen, megnyújtva azt lebenyt képzünk, majd a seb fölött varrattal egyesítjük őket. Így el tudjuk zárni egymástól az arcüreget és a szájüreget. A varratok eltávolítására általában 2 hét után kerül sor.

Arcüreg zárást követően kerülni kell az erőteljes orrfúvást és a zárt szájjal történő tüsszentés, mert a nyomás megváltozása miatt a varratok kiszakadhatnak.

Ha nem kerül sor az azonnali zárásra, a szájüreggel való kommunikáció miatt az elfogyasztott étel és ital egy rész az orrüregbe kerülhet. Gyakran kialakul gennyes arcüreggyulladás, amit már fül-orr-gégészeten kell kezeltetni, és zárni.